Τηλεφωνήστε τώρα!

Όλο το 24ωρο!

ΤΡΩΚΤΙΚΑ

Περιγραφή

Οι αρουραίοι είναι σε θέση να αναπαραγάγουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και ένα ζευγάρι μπορεί, σε ιδανικές συνθήκες, να παραγάγει περίπου 700 απογόνους στο χρόνο ζωής του. Στην διάρκεια του έτους ένας θηλυκός αρουραίος μπορεί να έχει μέχρι πέντε γέννες με δεκαπέντε μικρά σε κάθε γέννα.Οι αρουραίοι μπορούν να προκαλέσουν τεράστιες ζημίες στα τρόφιμα αλλά και στα κτίρια, με το ροκάνισμα, την διατροφή τους και την μολυσματική τους δράση. Μπορούν να ροκανίσουν την μόνωση των ηλεκτρικών καλωδίων προκαλώντας πολυάριθμες πυρκαγιές, πλαστικούς σωλήνες προκαλώντας διαρροές στα συστήματα κεντρικής θέρμανσης και τις παροχές νερού.Αναπτύσσονται οπουδήποτε παράγονται και αποθηκεύονται τρόφιμα.
Η αίσθηση της όσφρησης και ακοής είναι πολύ οξείες , αλλά έχουν φτωχή όραση. Είναι παμφάγοι, τρώγοντας οποιαδήποτε τρόφιμα βρουν, αλλά προτιμούν τρόφιμα πλούσια σε άμυλο ή πρωτεΐνη.Ένας αρουραίος χτίζει μια μάλλον ογκώδη φωλιά με οποιοδήποτε διαθέσιμο υλικό καταστρέφοντας ακόμη και κτίρια. Ο έλεγχος των αρουραίων είναι απαραίτητος, δεδομένου ότι μπορούν να μεταδώσουν διάφορες μολυσματικές ασθένειες (π.χ. salmonellaκαι leptospirosis). Μέχρι 50% των αρουραίων σε μερικούς πληθυσμούς μπορεί να φέρει Leptospira, η οποία εκκρίνεται στα ούρα τους.

MusMusculus
Ο οικιακός ποντικός μπορεί να ζήσει και να αναπτυχθεί κάτω από διάφορες συνθήκες και γύρω από τα σπίτια και τα αγροκτήματα. Καταναλώνει και καταστρέφει τα τρόφιμα που είναι σημαντικά για τον άνθρωπο. Μολύνει τις επιφάνειες παρασκευής τροφίμων με τα περιττώματά του, τα οποία μπορούν να περιέχουν το βακτηρίδιο που προκαλεί την τροφική δηλητηρίαση (σαλμονέλωση). Το συνεχές ροκάνισμά τους προκαλεί τη ζημία στα κτίρια (μονώσεις, καλωδιώσεις, σωληνώσεις κλπ). Τα ποντίκια κάνουν τις φωλιές τους τεμαχίζοντας χαρτιά ή άλλα ινώδη υλικά. Οι ζημιές στα τρόφιμα, το πρόσφατο ροκάνισμα σε υλικά, τα περιττώματά τους και οι διαδρομές των ούρων τους δείχνουν τις περιοχές που τα ποντίκια αναπτύσσουν δραστηριότητα. Έχουν μια χαρακτηριστική δυσάρεστη οσμή που προσδιορίζει την παρουσία τους. Μπορούν να δουν κατά τη διάρκεια του φωτός της ημέρας αλλά και τη νύχτα. Η παρουσία τους μπορεί να προσδιοριστεί από τον θόρυβο του συρσίματος ή από τον ήχο του ροκανίσματος τους. Τα ποντίκια έχουν καταπληκτική αίσθηση της ακοής, της οσμής αλλά και της αφής. Είναι άριστοι ορειβάτες και μπορούν να σκαρφαλώσουν σε οποιαδήποτε τραχιά κάθετη επιφάνεια. Θα τρέξουν οριζόντια κατά μήκος των καλωδίων ή των σχοινιών και μπορούν να πηδήσουν πάνω από 30cmσε ύψος από το έδαφος. Μπορούν να γλιστρήσουν μέσω απίστευτα μικρών ανοιγμάτων αρκεί να καταφέρουν να χωρέσει το κεφάλι τους. Ένα θηλυκό ποντίκι μπορεί να έχει μέχρι 10 γέννες ετησίως και μέχρι έξι ποντίκια σε κάθε γέννα.

Scroll to Top