Τηλεφωνήστε τώρα!

Όλο το 24ωρο!

ΞΥΛΟΦΑΓΑ ΕΝΤΟΜΑ

Περιγραφή

Με το όνομα σαράκι αποκαλούμε συνήθως μια ομάδα ξυλοφάγων εντόμων. Είναι παρασιτικά έντομα, πραγματική απειλή, γιατί εκτός από τις ζημίες που προκαλούν στη φύση, αποτελούν και το σπουδαιότερο εχθρό των ακατέργαστων και κατεργασμένων ξύλων.
Τα έντομα τρέφονται με όλο το υλικό του ξύλου. Εμφανίζονται στην αρχή της ζωής τους με τη μορφή των αυγών στην συνέχεια γίνονται προνύμφες μετατρέπονται σε νύμφες και ολοκληρώνονται αργότερα σε τέλεια έντομα. Μέσα στο ξύλο, η προνύμφη του εντόμου ζει από 1 έως πολύ περισσότερα χρόνια. Το στάδιο αυτό είναι πιο καταστρεπτικό για το ξύλο γιατί το έντομο αρχίζει τη διάνοιξη οπών και στοών μέσα σ’ αυτό.

Anobium Punctatum

Το πιο κοινό έντομο που προσβάλει τα ξύλα. Επιτίθεται και σε φρέσκα ξύλα αλλά και σε παλαιά. Συνήθως προτιμά τα μαλακά ξύλα. Η ζημία βρίσκεται χαρακτηριστικά σε πατώματα, έπιπλα, ξύλινα γλυπτά, ξυλείες σκεπών κλπ.Τα ενήλικα έντομα έχουν μήκος 3-5 χιλ. και θαμπό καφετί χρώμα. Μπορεί να το βρούμε κοντά στα προσβεβλημένα ξύλα ή να έχει προσελκυστεί στα παράθυρα ή τις άσπρες επιφάνειες κατά τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών.Οι τρύπες του αναδυόμενου ενηλίκου στο ξύλο είναι συνήθως διαμέτρου 1.5 – 2.0 χιλ. Η προνύμφη είναι υπόλευκη, έχει τρία μικρά ζευγάρια ποδιών και το μήκος της φθάνει τα 6 χιλ. Μπορεί να καταστρέφει το προσβεβλημένο ξύλο μέχρι να νυμφωθεί έως και 3 χρόνια. Οι σήραγγες που δημιουργεί στο ξύλο έχουν διάμετρο1.0 – 2.0χιλ.

Brunneus Lyctus

Τα έντομα στην οικογένεια Lyctidae αναφέρονται συνήθως ως LYCTID powder post.Μοιράζονται το όνομα με τις οικογένειες Anobiidaeκαι Bostrichidae.Τα lyctidpow derpostπροσβάλουν κυρίως τα σκληρά ξύλα που βρίσκονται συνήθως στα πατώματα, τα έπιπλα και τα κουφώματα. Η προνύμφη έχει μήκος γύρω στα 6 χιλ. και χρώμα υπόλευκο. Οι προνύμφες δημιουργούν τις σήραγγες στο ξύλο και γίνονται χρυσαλίδες.Το τέλειο έντομο έχει μήκος περίπου 2-5 χιλ. και χρώμα καστανοκόκκινο έως μαύρο. Οι κεραίες του είναι κοντές με πεπλατυσμένα τα άκρα.Οι προσβολές μπορεί να αναγνωρισθούν από τις μικρές στρογγυλές τρύπες που υπάρχουν στα ξύλα και την παρουσία λεπτής σκόνης.

Bajulus Hylotrupes

Ανήκει στην οικογένεια Cerambycidae, μια ομάδα κολεόπτερων γνωστή επίσης ως «μακριοί κερασφόροι». Το κύριο χαρακτηριστικό προσδιορισμού αυτής της οικογένειας είναι οι μακριές, λεπτές κεραίες. Έχει μαύρο χρώμα και το ενήλικο έχει μήκος 8-20 χιλ. Το χαρακτηριστικό είναι ότι το αρσενικό είναι αρκετά μικρότερο του θηλυκού. Η προσβολή ξεκινά από τα δέντρα αλλά μπορεί να γίνει και σε επεξεργασμένα ξύλα. Προσβάλει ξύλα όπως το πεύκο και το έλατο. Η προνύμφη μπορεί να ζήσει μέσα στο ξύλο και να το καταστρέφει από 3έως και 10 χρόνια φθάνοντας σε βάρος περίπου 200 mgΧαρακτηριστικό της προσβολής είναι η μεγάλες οβάλ τρύπες στο ξύλο.

Cornutus Bostrychoplites

Το Bostrichidsπροσβάλει συνήθως τα σκληρά ξύλα. τροπικής προέλευσης όπως το lauanκαι το μαόνι.. Οι τρύπες στα ξύλα είναι εμφανώς μεγαλύτερες από των άλλων ξυλοφάγων εντόμων και η σκόνη παραμένει μέσα στις στοές και δεν βγαίνει έξω. Είναι μεγάλο, κανονικά μεταξύ 7-15 χιλ. στο μήκος, αν και μερικά μπορούν να είναι πολύ μεγαλύτερα, και έχουν χρώμα καστανό έως και μαύρο. Η προνύμφη είναι κυρτή και ζαρωμένη και η διατροφή της εξαρτάται από το άμυλο στο ξύλο. Προτιμούν ξύλα με υγρασία από 3-30%.

Προστασία και πρόληψη

Επιθεώρηση μια φορά τον χρόνο όλων των επίπλων και των ξύλινων επιφανειών που υπάρχουν στο χώρο μας. Απομάκρυνση άχρηστων ή σάπιων κομματιών ξύλου (παλιών επίπλων, ραφιών, κλπ) Έλεγχος όλων των νεοεισερχόμενων επίπλων ή ξύλινων υλικών για την διαπίστωση της ύπαρξης ξυλοφάγων εντόμων.

Καταπολέμηση

Η καταπολέμηση των ξυλοφάγων εντόμων γίνεται με υποκαπνισμό (fumigation) με εντομοκτόνα αέρια.
Είναι ο μόνος και αποτελεσματικός τρόπος για να απαλλαγούμε τελείως από αυτά.
Αρκεί βεβαίως οι συνθήκες να επιτρέπουν την εφαρμογή αερίων.
Η πολύχρονη εμπειρία μας στον τομέα αυτό, σας εξασφαλίζει πλήρη απαλλαγή χωρίς φθορές και με απόλυτη ασφάλεια.

Scroll to Top