Τηλεφωνήστε τώρα!

Όλο το 24ωρο!

ΜΥΡΜΗΓΚΙΑ

Περιγραφή

Τα περισσότερα είδη μυρμηγκιών είναι υψηλής κοινωνικότητας έντομα που ζουν σε μόνιμες φωλιές, οι οποίες ανάλογα με τα είδη, μπορεί να είναι στο χώμα, στη ξυλεία, στις κοιλότητες τοίχων ή τα κενά στεγών.
Έχουν συνήθως χρώμα καφέ έως μαύρο, ωστόσο υπάρχουν και μερικά είδη που έχουν κι άλλα χρώματα όπως κόκκινο, κίτρινο ή άσπρο.
Είναι πολύ δυνατά έντομα και μπορούν να σηκώσουν 25 φορές το βάρος τους.
Η μέση υπολογιζόμενη διάρκεια ζωής ενός μυρμηγκιού είναι 45-60 ημέρες. Τα μυρμήγκια χρησιμοποιούν τις κεραίες τους όχι μόνο για την αφή, αλλά και για την όσφρηση. Το κεφάλι του μυρμηγκιού έχει ένα ζευγάρι μεγάλων και ισχυρών σαγονιών. Τα σαγόνια ανοίγουν και κλείνουν λοξά όπως ένα ψαλίδι. Τα ενήλικα μυρμήγκια δεν μπορούν να μασήσουν και να καταπιούν τα στερεά τρόφιμα. Αντ’ αυτού καταπίνουν το χυμό από τα κομμάτια των τροφών που συμπιέζουν και ρίχνουν μακριά το ξηρό μέρος που απομένει. Το μυρμήγκι έχει δύο σύνθετα μάτια, κάθε μάτι αποτελείται από πολλά μικρότερα μάτια.
Ο βιολογικός τους κύκλος έχει τέσσερα ευδιάκριτα στάδια, το αυγό, την προνύμφη, τις χρυσαλίδες και τον ενήλικο. Υπάρχουν πάνω από 10.000 γνωστά είδη μυρμηγκιών που ποικίλουν στο μέγεθος, το χρώμα και τον τρόπο ζωής τους.
Μια αποικία μυρμηγκιών έχει την βασίλισσα ή αν είναι μεγάλη αποικία, τις βασίλισσες και πολυάριθμους εργάτες. Η βασίλισσα όπως και οι εργάτες είναι θηλυκού γένους. Οι εργάτες είναι τα μυρμήγκια που βλέπουμε να μεταφέρουν την τροφή ή να σκάβουν τις φωλιές. Η βασίλισσα μένει στην φωλιά και έχει σαν μοναδική φροντίδα να γεννά αυγά. Υπάρχουν και τα αρσενικά τα οποία βρίσκονται ζωντανά κάποιες εποχές στην φωλιά. Η μόνη τους δουλειά είναι να ζευγαρώσουν με την βασίλισσα. Μετά το ζευγάρωμα συνήθως πεθαίνουν.
Τα μυρμήγκια μπορούν να ταξιδέψουν σε μεγάλες αποστάσεις σε αναζήτηση τροφής. Ακόμα και ο καθαρότεροι χώροι μπορεί να έχουν κάποιες τροφές για τα μυρμήγκια οπότε και μπορεί να εισβάλει μεγάλος πληθυσμός κι έτσι για την απομάκρυνσή τους να χρειαστείτε επαγγελματική βοήθεια.
Είναι ένα έντομο υψηλής ενόχλησης διότι εμφανίζεται σε μεγάλους πληθυσμούς.
H επαγγελματική αντιμετώπιση του προβλήματος της παρουσίας των μυρμηγκιών διαθέτει διάφορα μέσα όπως δολώματα, ρυθμιστές ανάπτυξης εντόμων, απωθητικά υλικά, εντομοκτόνα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την επίλυση οποιασδήποτε προσβολής μυρμηγκιών.
Για την καταπολέμηση των μυρμηγκιών εφαρμόζουμε: υπολειμματικούς ψεκασμούς με εντομοκτόνα υγειονομικής σημασίας, τοποθέτηση εντομοκτόνων υγειονομικής σημασίας σε σκόνη στα περάσματα, τοποθέτηση μη τοξικών μυρμηγκοκτόνων gel ή παγίδες μυρμηγκιών και τοποθέτηση απωθητικών οικολογικών ουσιών ανάλογα με την περίπτωση. Εξασφαλίζουμε άριστα αποτελέσματα ακόμη και σε περιπτώσεις σοβαρών προσβολών, όπως όταν τα μυρμήγκια εκτός από τους εξωτερικούς χώρους έχουν εισβάλλει και στους εσωτερικούς έχοντας δημιουργήσει διόδους ή και φωλιές μέσα στα κτίρια, ή βγαίνουν μέσα από πρίζες και πατώματα. Ειδικά σε περιπτώσεις κατοικιών με κήπους σε περιοχές που υπάρχουν αυξημένοι πληθυσμοί μυρμηγκιών, ο τακτικός ψεκασμός των υπαίθριων χώρων (κήπων) με ειδική αντλία ψεκασμού και ειδικά σκευάσματα εξασφαλίζει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Scroll to Top