Τηλεφωνήστε τώρα!

Όλο το 24ωρο!

ΜΥΓΑ ΟΙΚΙΑΚΗ

Περιγραφή

Η οικιακή μύγα είναι “κοσμοπολίτικο” είδος και ονομάζεται έτσι γιατί είναι το συνηθέστερο είδος που συναντάται στα σπίτια.
Η οικιακή μύγα έχει μήκος 1/6 – 1/4 της ίντσας 4 έως 7,5 με το θηλυκό να είναι μεγαλύτερο από το αρσενικό. Το μέγεθος των δυο φύλλων εξαρτάται μέχρι ενός σημείου, από την διάθεση της τροφής στο στάδιο της νύμφης και από την περιεκτικότητα της τροφής στο υπογάστριο. Ο θώρακας φέρει τέσσερις χαρακτηριστικές μαύρες στενές λουρίδες και τα φτερά του εντόμου. Τα δυο φύλλα μπορούν να διακριθούν παρατηρώντας το διάστημα ανάμεσα στα μάτια όπου στο θηλυκό είναι διπλάσιο σε φάρδος απ’ ότι στο αρσενικό.
Η οικιακή μύγα διανύει τέσσερα σταδία στο κύκλο ζωής της. Αυγό, προνύμφη χρυσαλλίδα και τέλειο έντομο.Τα αυγά τοποθετούνται σε ομάδες των 20 – 50 σε κάθε είδος οργανική ουσία που βρίσκεται σε αποσύνθεση και η ουσία αυτή θα αποτελέσει την τροφή των προνυμφών. Τα άσπρα αυγά των οποίων το μέγεθος είναι 1 mm, τοποθετούνται το καθένα ξεχωριστά, αλλά συσσωρευμένα σε μικρές μάζες.Το θηλυκό εναποθέτει από 75 έως 150 αυγά ενώ στην διάρκεια της ζωής του μπορεί να εναποθέσει 5 – 6 “φουρνιές” σε διάστημα αρκετών ημερών. Μπορεί να αποθέσει 350- 900 αυγά συνολικά αν και έχει παρατηρηθεί εναπόθεση 2.387 αυγών σε 21 “φουρνιές”.
Η οικιακή μύγα τρέφεται με την ίδια ευκολία και χωρίς διακρίσεις από τις τροφές του ανθρώπου όσο και από ακαθαρσίες. Επειδή μόνο την υγρή τροφή μπορεί να δεχθεί, βγάζει από το στομάχι της σταγόνες υγρού για την υγροποίηση της στερεάς τροφής, και την ώρα που τρέφεται αφήνει πάνω στις τροφές τα περιττώματα της. Λόγω της κατασκευής της η μύγα είναι προσαρμοσμένη για να μεταφέρει μικροοργανισμούς. Η προβοσκίδα της έχει άφθονες λεπτές τρίχες στις οποίες κολλούν με μεγάλη ευκολία μικροοργανισμοί και ακαθαρσίες. Τα ποδιά της έχουν λεπτές τρίχες και εξογκώματα, τα οποία έχουν μια κολλητική ουσία που βοήθα να περπατά σε λείες επιφάνειες αλλά που αυξάνουν την ικανότητα παραλαβής και μεταφοράς παθογόνων. Ο αριθμός των μικροοργανισμών που υπάρχει στο σώμα μιας μύγας ξεπερνά το 1.000.000. Έχει βρεθεί ότι οι μύγες είναι δυνατόν να γίνουν φορείς περισσότερο από 100 παθογόνων μικροοργανισμών και προκαλούν διάφορες ασθένειες όπως (δυσεντερία σαλμονέλωση, τυφοειδή πυρετό, χολέρα, άνθρακα πολιομυελίτιδα τέτανο.κ.α.)

 Όλα τα σημεία συλλογής των σκουπιδιών θα πρέπει να διατηρούνται καθαρά.Τα απορρίμματα θα πρέπει να τοποθετούνται σε πλαστικές σακούλες πριν την απόρριψη στους σκουπιδοτενεκέδες. Έτσι περιορίζονται οι μυρωδιές και η ελκυστικότητα των μυγών.
 Κοντά στα κτίρια και όπου οι μύγες βρίσκουν μέρη αναπαραγωγής αυτά θα πρέπει να μετακινούνται όπως π.χ οι κάδοι απορριμμάτων που είναι γεμάτοι και δεν έχουν αδειάσει.
 Ένα επιπλέον μέτρο είναι η απομάκρυνση των κάδων απορριμμάτων όσο το δυνατόν μακρύτερα από τις οικίες.
Οι παγίδες ηλεκτρικού φωτός έχουν με επιτυχία χρησιμοποιηθεί εδώ και χρόνια.Στα προγράμματα καταπολέμησης χρησιμοποιούνται τρεις μορφές εφαρμογών. Τα υπολειμματικά εντομοκτόνα, η καταπολέμηση των χώρων με μη υπολειμματικό εντομοκτόνο και τα εντομοκτόνα σε δολώματα. Τα υπολειμματικά εντομοκτόνα χρησιμοποιούνται στα σημεία που φωλιάζουν τα εντομα. Οι εφαρμογές χώρου χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των μυγών σε κλειστές περιοχές.

Scroll to Top